De mooiste dag

De mooiste dag

De bruiloft wordt ook wel de mooiste dag in het leven van en vrouw genoemd. Dat is ontstaan in een tijd waarin vrouwen als taak hadden kinderen te baren, op te voeden en het huishouden bij te houden.

Bruidsboeket nr 1_1

De enige dag in het leven van een vrouw, waarbij zij en alleen zij in het middelpunt stond was haar huwelijksdag. Meteen daarna begon de sleur van het leven en het onderhoud van het gezin.
Het huwelijk is door de kerk ingevoerd om de polygamie -veelwijverij- tegen te gaan. Van de kerk mocht men slechts met een vrouw trouwen en samenleven. Dat komt uit tot uitdrukking in de gelofte die man en vrouw afleggen “Tot de dood ons scheid”. Pas daarna mag er een nieuwe vrouw of een nieuwe man worden gekozen.

Vandaag de dag
In onze tijd is dit allemaal heel anders geworden. Toch? Ja, maar dat geldt voor de westerse vrouwen. Vrouwen van niet westerse oorsprong hebben vaak nog steeds met de situatie te maken dat ze geen volwaardig partner zijn en inderdaad alleen voor de kinderen en het huishouden moeten zorgen.
Vrouwen dienden maagd en vlekkeloos te zijn. Van daar dat een bruid smetteloos wit draagt op haar huwelijksdag. In tegenstelling tot de bruidegom. Die mocht eigenlijk als man alles doen en laten wat hij wil en zal daar niet op worden aangekeken. Verschil moet er wezen.

De bruid
Een moderne bruid staat midden in de samenleving, leeft vaak al een tijdje samen met de bruidegom zonder getrouwd te zijn en zal zich niet druk maken om al die tradities. Zij wil een mooie bruiloft. Een dag om nooit te vergeten. Een groots feest, met alles er op en er aan. Waar vrienden, familie, collega’s en bekenden met elkaar aan bijdragen. Het huwelijk wordt veel meer gezien als een bevestiging dat men elkaar lief heeft. Er is geen moeten meer bij, zelfs niet als de bruid zwanger zou raken.
Een moderne bruid zal afhankelijk van haar leeftijd en omstandigheden ook niet meer per se in het wit willen trouwen, maar in het chique.

Een bruid is ookin onze tijd nog steeds het stralende middelpunt van het feest zijn. Stralen, mooi zijn, haar dag zo inrichten zoals ze daar altijd van gedroomd heeft. Waar vroeger anderen voor haar beslisten, is de moderne bruid zelf regisseuse. Zij bepaalt hoe de dag er uit zal zien, hoe hij af loopt en wie daarin een rol of hoofdrol kan en mag spelen. Andere tijden, andere zinnen.

TrouwdagOpEnRondHetWater03(1)