Scheiden is een kunst: wie schakel je in?

Scheiden is een kunst: wie schakel je in?

Trouwen is natuurlijk een geweldige gebeurtenis, maar soms loopt een huwelijk niet helemaal zoals gepland. Als je dan vervolgens gaat scheiden, kun je ervoor kiezen om ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Dit kan een langdurig proces worden omdat beide advocaten zoveel mogelijk binnen willen halen voor de eigen cliënt. Kun je nog redelijk met elkaar door een deur en is het mogelijk om samen afspraken te maken, dan is het de overweging waard om samen een echtscheidingsadvocaat te nemen. Dit is minder duur en het proces duurt vervolgens vaak minder lang. Het is hoe dan ook van belang om je goed te informeren over de benodigde stappen en je mogelijkheden.

Soorten scheiding

Naast de reguliere echtscheiding is het mogelijk om te kiezen voor scheiding van tafel en bed. Je blijft dan wel gehuwd en alle rechten en plichten blijven dus overeind, maar je hoeft dan niet samen te wonen. Deze optie kan uitkomst bieden als je niet meer onder één dak samen kunt zijn, maar religieuze of andere overtuigingen je weerhouden om echt te scheiden. Na een scheiding van tafel en bed kan het huwelijk later toch ontbonden worden. Dan wordt het alsnog een reguliere echtscheiding.

De noodzaak van een advocaat

Op dit moment is het noodzakelijk om een advocaat in te schakelen bij een echtscheiding om de gang naar de rechtbank te kunnen maken. Het ziet ernaar uit dat dit in de toekomst kan veranderen. Dan wordt het nog gemakkelijker om te scheiden door samen afspraken te maken. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap dan is er nu al niet altijd een advocaat nodig. Je kunt dit ook regelen bij een notaris. Het gaat er dan om dat dit met wederzijds goedvinden plaatsvindt. Indien er minderjarige kinderen bij zijn betrokken is er ook bij het geregistreerd partnerschap een advocaat nodig.

Kinderen als mediator

Wat je ook steeds meer ziet, is dat er een mediator ingeschakeld wordt. U maakt dan samen afspraken onder begeleiding van een onafhankelijke derde persoon, de mediator. Deze zal erop toezien dat u samen tot oplossingen komt zonder zelf een oordeel te vellen. De laatste tijd is er gelukkig ook steeds meer oog voor kinderen tijdens een echtscheiding. In plaats van ze overal buiten te houden en hun verdriet in stilte te laten verwerken, kunnen ze een rol spelen in de bewustwording van de ouders. Zo worden kinderen zelf een soort mediator die ervoor zorgt dat ouders met elkaar in gesprek blijven en het gemeenschappelijk belang voor ogen houden. Het is hoe dan ook van belang dat een kind niet gedwongen wordt om partij te kiezen.

Voor welke soort scheiding je ook kiest en welke hulp je er ook bij inschakelt, zorg dat de emoties niet te hoog oplopen. Door goede afspraken te maken en het niet uit te laten lopen op een vechtscheiding, zorg je ervoor dat de situatie behapbaar blijft voor beide ex-partners en eventuele kinderen.

 

Tags: , , ,