Wat als je huwelijk misloopt?

Wat als je huwelijk misloopt?

Op het moment dat je aanstaande je een huwelijksaanzoek heeft gedaan, en je vol enthousiasme begint aan het plannen en voorbereiden van je trouwdag, denk je er logischerwijs niet aan dat een huwelijk ook mis kan lopen. Toch is het goed om je daar in te verdiepen voordat je elkaar het ja-woord geeft. Een op de drie huwelijken eindigt namelijk in een echtscheiding. De laatste jaren neemt het aantal scheidingen toe. In 2013 gingen 33.636 getrouwde koppels uit elkaar. Ter vergelijking: in 1950 waren dat er slechts 6.462. Het is dus verstandig om te weten wat je kunt verwachten, mocht je onverhoopt gaan scheiden. Wat moet je allemaal weten over scheiden voordat je in het huwelijksbootje stapt?

Hoe vraag je een scheiding aan?

Een echtscheiding aanvragen kun je alleen doen, of met je partner. Je moet eerst de rechtbank vragen om te scheiden door je advocaat een verzoekschrift te laten indienen. Als je in je eentje zo’n verzoek indient, krijgt je partner een kopie van het verzoekschrift via je advocaat. Hij of zij kan dan bezwaar maken. Bij een gemeenschappelijk verzoek maak je samen met je partner afspraken over de scheiding. Die leg je vast in een echtscheidingsplan. Hierin staan onder andere ook een ouderschapsplan met afspraken over de kinderen. Ben je het niet eens met de beslissing van de rechter? Dan kun je binnen drie maanden in beroep gaan. Daarvoor heb je weer een advocaat nodig.

Wat kost een scheiding?

echtscheiding kost geld

Net als een huwelijk kost ook een scheiding geld. De kosten van een echtscheiding bestaan uit kosten voor de advocaat en het opstarten van een procedure bij de rechter (het griffierecht). Als je er samen niet uitkomt, heb je allebei een advocaat nodig. In dat geval lopen de kosten nog verder op. Je kunt ook een echtscheidingsmediator inschakelen. Dat is goedkoper dan twee advocaten in te moeten huren. Het goedkoopst is het echter als je er samen uitkomt en samen afspraken kunt maken.

Natuurlijk is het te hopen dat jouw huwelijk niet misloopt, en dat je nooit op zoek hoeft naar een advocaat die je scheiding regelt. Toch is het belangrijk om, voordat je op je roze trouwwolk stapt, er rekening mee te houden dat een eventuele scheiding tijd én geld kost.

infographic-relatiebreuken

 

Tags: , ,